Odada yanıcı gazların olması halinde şömineyi kesinlikle yakmayınız. Yakma sırasında şömineden duman çıkabilir, bu olay şöminenin bulunduğu odada havalandırma sisteminin yarattığı bir vakumdan kaynaklanabilir ve genellikle mekanik havalandırmalı mahallerde bu durumla karşılaşılmaktadır. (mutfak aspiratörü vb.) Kapalı tip ateş bölmeli veya yanma bölmeli bir şöminenin çalışması için, mevzuat gereği ihtiyaç duyulan ortam havzası yemleme miktarı dışında ilave bir hava miktarına ihtiyaç vardır. Şöminenin bulunduğu odada yanma için gerekli hava miktarının yeterli düzeyde tespit edilmiş olduğunu kontrol etmek uygun olacaktır. Binanın mimari yapısı odaya hava girişinin yanma ve havalandırma ihtiyaçlarına göre yetersiz kalmasına neden oluyorsa, minimum 18 dm2 kesitli sürekli havalandırma pencereleri açmak suretiyle dış hava takviyesi yapılmalıdır.
Yeterli havalandırma yoksa odalar koku, yoğuşma, nemlenme ve küflenmenim oluştuğu sağlıksız bir ortama dönüşürler.
Tarafımızca verilmemiş ve tavsiye edilmemiş herhangi bir ilave aksesuar veya cihazın takılması şöminede çalışma arızalarına yol açabilir.
Ne Cins Odun Seçilmelidir?
Yaş odunun yakılması daha zordur. Odun seçiminizi mutlaka kuru odundan yana kullanmalısınız.
Kayın gibi özgül ağırlığı yüksek ağaç cinsleri, söğüt gibi daha hafif ağaçlara göre daha uzun yanarlar.
Esas önemli olan bir odun parçasının yanarken üretebildiği ısı miktarıdır. Özgül ağırlığı büyük olan 1 m3 miktarında bir odun cinsinin, özgül ağırlığı daha düşük 1 m3 miktarında bir odun cinsine göre (örn:kavağa göre kayın) kalorifik potansiyeli kesinlikle daha yüksektir. Aşağıdaki tabloda bir çok ağaç cinsinin hacim ve ağırlıkları arasındaki oranı görebilirsiniz.
Kullanılması yasaklanmış yakıtlar:
Sert mineral yakıtlar. Örneğin kömür.
Afrika kökenli ve tuzlu ormanda beklemiş ağaçlar.
Yanma veya yakmayı kolaylaştırmak için yağ, alkol, akaryakıt vb. gibi kimyasal maddeler ve sıvıların kullanılması kesinlikle yasaktır.
Ağaç Türü Oranlar:
Gürgen 400-500 kg/m3
Meşe 380-480 kg/m3
Huş Kayını 350-450 kg/m3
Kara Çam 300-400 kg/m3
Çam 300-400 kg/m3
Kavak 250-350 kg/m3
Köknar 250-350 kg/m3
Akasya 250-350 kg/m3
Yakıt eklenmesi/doldurulması:
Küllüğün boş olması veya külün hava girişini engellemeyecek dolulukta olması gerekir.Aksi taktirde odunun yanması için gerekli taze hava girişi mümkün olmaz.
Odun doldururken kapağı yavaş açınız.
Odun koymadan önce alevlerin alçalmasını bekleyiniz ve kor halindeki çok canlı ateşin üzerine odun koymaktan çekininiz.
ÇOK ÖNEMLİ: Maksimum odun doldurma kapasitesi 12 ile 15cm çapında 3 veya 4 kütüktür. Daha fazla kütük koyulmamalıdır. İlk konulan odunun köz olmasından sonra tekrar dolum yapılmalı.
Ateşi Yakmak:
1)Küllüğü boşaltın.
2) İnce ve küçük odunları başlangıçta kazanın içine koyun.
3) Ateşi ufak ve ince küçük odun tutuşturucularla başlatabilirsiniz.
4) İlk yanma esnasında kazanın kapısını biraz acık bırakmanız içeri fazla oksijen girişini sağladığı için odunun hızlı tutuşmasını sağlar. Ayrıca cam soğuk olduğu için kirlenmesini azaltır.
5) İnce odunlar tutuştuktan sonra diğer odunları ateşin üzerine koyunuz.
Şömine yanma esnasında kazanın kapısı kesinlikle kapalı kalmalıdır sadece odun ekleneceği zaman kapak açılmalıdır. Yanıcı maddeleri şömineden en az 1.5m uzakta tutunuz.
Bakım Talimatı:
-Gereken her seferde küller temizleyiniz. Küllüğü boşaltınız. Küller süs görünümü vermek düşüncesi ile ızgaraya temas edene kadar biriktirilmemelidir. Küller biriktiğinde ızgara soğuyamayacağı için kısa sürede tahrip olma tehlikesi vardır. Diğer taraftan bu küller yanma havası sirkülasyonunu bozacaktır. Şömineden çıkartılan külleri sızdırmaz kapaklı metal bir kaba koyunuz. Ateş sönene ve tamamen soğuyuncaya kadar kabı yanabilir malzemelerin uzağında yanmaz bir zemin üzerinde tutunuz.
Cam Temizliği:
- Temizlik şömine sıcakken yapılmalıdır. Piyasada birikmiş kirlerin kolayca temizlemesini sağlayan çok sayıda ürün vardır. Lütfen ürünler satın alırken dikkat edin ve kullanım talimatını dikkatlice okuyun. Aşındırıcı ürünleri kesinlikle kullanmayınız.
- Eğer cam değiştireceksiniz, cam tespit cıvatalarını gevşetiniz. İzolasyon ve sarsıntı tamponlarını çıkartınız. Yeni takılacak cam yüksek sıcaklığa dayanıklı (750°C), 'vitroseramik' veya 'görüş tipi' özel bir cam olmalıdır.
- Çıkma malzeme veya cam kullanmayınız.
- Kapağı hızla çarparak değil fakat tutamak yardımıyla kapatmaya dikkat ediniz. Aynı şekilde yukarı kaldırarak açılan kapakları da tama açılana kadar tutunuz.
- Ateşi camın çok yakınında yakmayınız.
- Şömineyi camı kırık olarak kullanmayınız.
- Parlayıcı bir sıvı, yağ veya uygun olmayan herhangi başka bir yakıt kullanmayınız.
Baca Katranının Temizlemesi:
Odun yavaş yavaş yanarken ortaya çıkan katran ve organik gazlar odundan çıkan su buharıyla reaksiyona girerek daha soğuk olan baca iç çeperlerinde katran birikimine yol açarlar. Bu katran birikintileri tutuşursa şiddetli bir yargın çıkabilir.
Belli bir kullanım süresi içinde şöminenizi tanıyıp baca katranı temizleme için gerekli aralıkları belirleyene kadar her gün katran birikimini kontrol ediniz. Yanma ne kadar şiddetliyse katran oluşumunun o kadar az olacağını unutmayınız, her 6 ayda bir temizlik yeterli olacaktır. Katran birikiminin kontrolü için baca her 2 ayda bir gözden geçirilmelidir.
Güvenlik:
Parlayıcı ve yanıcı maddelerden yapılmış eşyalar şöminenin önünden en az 1,5 metre uzakta olmalıdır.
Çocuklar şöminenin çok sıcak ve dokunulmaması gereken bir yer olduğu konusunda uyarılmalıdır.
Eğer bir şömine yangını çıkarsa derhal hava yanması girişlerini kapatınız (odun doldurma kapağı, küllük çekmecesi, küllük üzerindeki ilk yanma havası emme tertibatı butonu). Ardından hemen itfaiyeye haber veriniz.
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Şöminenin yanması için temiz oksijene ihtiyacı vardır. Tamamen izole edilmiş yerler şömine için uygun değildir. Yanma için gerekli olan oksijenin odada bulunması gerekmektedir.
Şömine evlerde fazla yaya trafiğinin olduğu yerlere konulmamalıdır.
Şömine haznesi kuru ve temiz bezle silinmeli.
Şömineye sıcakken su vb. sıvılarla temas etmeyiniz.
Şömine bacası belli aralıklarla temizlenmelidir.
Etrafta yanıcı maddeler varken ateş yakmayın.
Yanmakta olan şömineye dokunulmamalı ve çocuklar uzak tutulmalıdır.
Şömineyi aşırı derecede ısıtmak tehlikelidir.
Çıra, sarmaşık, saman, karton yakılması kesinlikle tavsiye edilmez.
Çöp artıkları, plastik malzeme yakılmamalıdır.
Nemli ağaç yakılmamalıdır.
Asla küllük dolu iken kazan kullanılmamalıdır, odunun altına gelen döküm parça deforme olabilir.
Odunun yanması için gerekli hava, kazanın önünde bulunan hava giriş bölmesinin açılıp kapanmasıyla elde edilmelidir.
Şömineyi ilk yaktığınız zaman duman kokusu olacaktır, bu kazanın ve borunun üstündeki kimyasalların yanmasından olmaktadır. Birkaç kez yaktıktan sonra bu koku zamanla bitecektir.
© Copyright 2024 - Alyaz Şömine | izmir şömine | şömine fiyatları | şömine hazneleri | şömine izmir | şömine soba | ifyıl kaloriferli soba | döküm soba
Copyright © 2024 Alyaz Şömine | izmir şömine | şömine fiyatları | şömine hazneleri | şömine izmir | şömine soba | ifyıl kaloriferli soba | döküm soba
Adres : Merkez ;1202/1 Sokak No : 54/C İnşaatçılar Çarşısı Yenişehir, İzmir / Türkiye
Telefon : 0232 433 32 13 Faks : 0232 433 18 29 Gsm : 0532 507 73 43 Email : alyazsomine@gmail.com ; info@alyazsomine.com.tr